Knjiga Međurečje je pravi primer „nove osećajnosti“ i samim tim intrigantna za čitanje i tumačenje. Pre svega zbog jasnog i nedvosmislenog insistiranja pesnikinjinog na emocijama i ljubavi, koje je savremena književnost potisnula u ravan otuđenja i arhaičnih osećanja s negativnim predznakom i sentimentalističkim kvalifikacijama.
knjiga_medjurecje
Međurečje nije samo prostor između reka (ili reči) već i simboličko prikazivanje kobi između dva bića koja ne mogu da se sretnu. Ako se izliju iz svojih životnih tokova, onda će uspeti da prevaziđu svoju sudbinsku i životnu datost, ali da li će se to osim u mislima i osećanjima desiti.
Ova poezija je oda seti, ona govori više o (ne)mogućnostima nego o gotovom i razrešenom dešavanju, ona je porinuta u želju, ona je više duh nego što ga poetski govor može naslikati.
Međurečje umnogome nadilazi prosek aktuelne srpske poetske produkcije. Anticipirajući najvažnije kote svoje emotivne mape, Marijana Pilipović je anticipirala i sve važne aspekte nove osećajnosti u ključu moderne poezije i večnih pitanja o dobru i zlu, ljubavi i smrti.

Ukoliko želite da naručite ovu knjigu, možete učiniti to jednostavnim klikom na ikonicu:

naruci