Intervju – Start Srbija

Pesnikinja Marijana Pilipović rođena je 1980. godine u Beogradu. Odrasla je u Tripoliju, ali živi i stvara u Beogradu. Vodi porodičnu firmu, ali u slobodno vreme mnogo čita i posećuje kulturna dešavanja, kao i promocije knjiga na kojima je i sama čest gost kao recitator. Odrastanje na severu Afrike, život u Americi i Australiji, u Marijani su probudili želju za novim saznanjima, tako da je ova pesnikinja i istraživačkog duha. Marijanina poezija je objavljivana u mnogim zbornicima i zajedničkim knjigama, a prvu samostalnu zbirku poezije „MEĐUREČJE“, objavila je 2013. godine. Sa divnom pesnikinjom porazgovarali smo o procesu stvaranja poezije, inspiraciji i drugim zanimljivim temama.

START: Marijana, kako su nastali tvoji prvi stihovi?
MARIJANA: Mislila sam da su moji prvi stihovi nastali iz nemoći. Da su iz napuklih osećanja iscurele reči. Danas znam da je to bio blagoslov.
START: U čemu i gde najčešće pronalaziš inspiraciju i postoji li određeno doba dana kada najviše voliš da pišeš?
MARIJANA: Pišem svoje emocije, a njima vreme ništa ne znači i ništa ne može. One ne umeju da gledaju na sat.
START: Zbirku poezije „MEĐUREČJE „objavila si 2013. godine. Koja je glavna poruka koju poezijom šalješ čitaocima?
MARIJANA: Da od nade ne umiru samo oni koji veruju.
START: Imaš li uzore u pisanju, ko je tvoj omiljeni pesnik/pisac?
MARIJANA: U poeziju Vaska Pope zauvek sam zaljubljena. Čitam Vitmena, Ahmatovu, Cvetajevu, Šantića, Bećkovića i Kanjevca. Učila sam o ljudima i životu od svevremenih Andrića, Crnjanskog, Isidore Sekulić i ruskih klasika.
START: Rado si viđen gost na promocijama tvojih kolega po peru i važiš za poetesu čarobnog glasa za kazivanje stihova. Kakvo je iskustvo na promocijama?
MARIJANA: Čast je kada vam kolege ukažu poverenje, ali i radost. Zahvaljujući daru besedništva tuđu poeziju doživljavam silnije. Osećaji su intenzivniji kada kazujući poeziju gledam ljude u oči, kada se emocije i energija razmenjuju.
START: Da li je teško sačuvati individualnost i negovati talenat u savremenom društvu?
MARIJANA: Talenat se oduvek negovao radom. Individualnost na silu, a bez plemenite ideje, pretvara se u zamku egoizma i otuđenosti, ili nam pokaže tamniju stranu svoje suprotnosti. Otuda toliko mladih ljudi koji trudeći se da budu različiti i svoji, liče jedni na druge – otuđeni jedni od drugih. Ulažimo u sebe, stojmo iza svojih reči i dela, pomozimo kad možemo, ne zaboravimo lepo vaspitanje i moralna načela. Ne zaboravimo ni da je umeće pripadanja vrlina, nije slabost nego snaga.
START: Savet za kraj našim čitaocima?
MARIJANA: Čitajte, verujte, volite i praštajte.

 

Razgovor vodila novinarka Marija Radojičić

 

http://www.startsrbija.com/intervju/marijana-pilipovic-pesnikinja.html